Curcan la Cuptor
cu legume și ierburi aromatice
Dificultate
MEDIE
Timp de preparare
45 min
Timp de pregatire
4 ore și 30 min

Ingrediente :
- Curcan Baby Grill de la Peneș Curcanul
- 2 cepe
- 4 morcovi
- 4 tije de țelină apio
- 8 căței de usturoi
- 500 ml supă de legume
- sare și piper (după gust)
- 1 linguriță cu chimen
- 1/2 linguriță cu fulgi de chilly
- 1 căpățână de usturoi
- oregano și cimbru
- Unt aromat: 200 g unt, 3 căței de usturoi, 1 linguriță cu oregano, coaja și sucul de la o lămâie, sucul de la o portocală, sare și piper.
- Sos: 60 g unt, 45 g făină, 3 linguri cu suc de lămâie, 500 ml supă de legume, sosul format în timpul gătirii curcanului, sare și piper.
MOD DE PREPARARE
1. Spălăm și curățăm bine curcanul în interior și în exterior. Îl tapotăm cu șervețele de hârtie și îl lăsăm la temperatura camerei, să se usuce bine.
2. Tăiem ceapa pe jumătate și o adăugăm într-o tavă încăpătoare, împreună cu morcovii, tijele de țelină și cățeii de usturoi. Condimentăm legumele cu sare și piper iar deasupra turnăm supa de legume. Așezăm curcanul peste legume.
3. Untul aromat: Peste untul topit și răcit adăugăm usturoiul dat pe răzătoare, coaja și sucul de lămâie, sucul de portocale, oregano, sare și piper. Omogenizăm bine compoziția.
4. Cu ajutorul unei linguri de lemn, dezlipim pielea de pe pieptul și pulpele curcanului. Cu o lingură punem untul aromat sub pielea curcanului. Turnăm untul rămas deasupra curcanului și îl întindem bine pe toata suprafața.
5. Condimentăm interiorul curcanului cu chimen măcinat, sare și fulgi de chilly. Apoi introducem capățâna de usturoi tăiată pe jumătate, crenguțele de oregano și cele de cimbru. Condimentăm exteriorul curcanului cu sare, piper și oregano.
6. Legăm pulpele cu o sfoară și acoperim curcanul cu hârtie de copt și folie de aluminiu. Introducem curcanul în cuptorul preîncălzit la 160°C. După 2 ore și 30 de minute, îndepărtăm folia de aliminiu și hârtia de copt și continuăm coacerea pentru încă 1 oră și 30 de minute. în ultimele 45 de minute, creștem temperatura cuptorului la 180°C, astfel curcanul nostru se va rumeni frumos.
7. Scoatem tava din cuptor și așezăm curcanul pe o planșetă de lemn și îl lăsăm la odihnit pentru cel puțin 30 de minute.
8. Sosul: Scoatem legumele din tavă și strecurăm sosul format în timpul gătirii, iar cu o spatulă zdrobim usturoiul prin sită. Adăugăm untul într-o cratiță, iar când acesta s-a topit, punem făina și amestecăm cu un tel. Incorporăm sosul format în timpul gătirii și amestecăm ușor. La final adăugăm supa de legume și sucul de lămâie. Condimentăm cu sare și piper și continuăm să amestecăm până când sosul se îngroașă și capătă consistența dorită.